ПРИ ЗАМОВЛЕННІ ВІД 1200 ГРН ДОСТАВКА БЕЗКОШТОВНО!!!ПОМЕЛ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ БЕЗКОШТОВНО ПІСЛЯ СПЛАТИ ЗАМОВЛЕННЯ :)
Статті

Кофеїн у каві та чаї

Кофеїн у каві та чаї

Кофеїн сьогодні використовують у всьому світі. Плюс його в тому, що він швидко може зняти втому, сонливість, збільшуючи цим розумову і фізичну активність, змушуючи при цьому тіло і мозок працювати.

Кофеїн - один з факторів популярності кави, чаю та енергетичних напоїв. Є великий недолік, організм швидко звикає до цього і вже без філіжанки напою не обійтися.

Кофеїн - що це?

З наукової точки зору кофеїн - це алкалоїд пуринового ряду, який за своєю природою є психостимулятором. У звичайному вигляді кофеїн-білий кристалічний порошок, гіркий на смак, не має запаху.

Це природна речовина, яка міститься у 60 рослинах. Він також міститься в багатьох продуктах, таких як: кава, чай, какао, кока-кола, енергетичні напої, шоколад, деякі ліки і це ще далеко не весь список. 

Симптоми, коли кофеїну у Вашому організмі вже досить багато:

  • Сухість у роті
  • Безсониця
  • Підвищена тривожність
  • Подразливість
  • Запаморочення
  • Прискорене серцебиття

Дія чаю та кави на організм

Прихильники цих двох напоїв, швидше за все, відразу звернули увагу на різну дію чаю та кави в організмі людини.
Кава бадьорить швидше, але не довго, на відміну від чаю. Це викликано тим, що у листі чаю також міститься речовина танін, яка уповільнює засвоєння кофеїну. Саме тому хоч чай і не викликає прискореного серцебиття та такого вираженого звикання, як кава, але може стати причиною Вашого безсоння.

Чи є кофеїн у чаї та каві?

Кава і чай - це різні гарячі напої, а залежно від сорту, способу обробки і навіть від методу приготування змінюється кількість кофеїну в листі і зернах.

Все ще залежить від розміру чашки, в якому міститься напій. У кожної людини своє уявлення про це. Хтось п'є стандартне еспресо, а хтось великий кухоль чаю.

  1. Ступінь обсмажування
  2. Метод приготування
  3. Натуральність

Якщо говорити про рівень обсмажування зерна, то кількість кофеїну збільшується при підвищенні теплової обробки. Чим світліше зерна, тим менше містять кофеїну. Саме тому еспресо заварюють із темних і сильно обсмажених зерен.
Метод приготування теж відіграє велику роль. Зварений у турці напій буде не таким міцним, ніж пропущений через кавоварку. У кавомашині зерна проходять екстракцію, насичуючи при цьому воду активними речовинами. Кількість кофеїну в чаї залежить від багатьох факторів:

  1. Якість чайного листа
  2. Тип приготування
  3.  Сорт та концентрація.

Однозначно можна сказати, що кофеїн присутній у чаї, проте про його кількість можна посперечатися. Велике значення має якість листа та вплив сонячних променів. Для виготовлення беруться кілька груп листя та нирок. Найбільше кофеїну міститься у верхніх листках. Чим нижче листочки, тим менше в них кофеїну.

Приготування теж відіграє велику роль. Чим вище температура води при заварюванні, тим більше кофеїну виходить із напою. Ще один фактор: кількість листя, використаного для приготування однієї порції. Для однієї чашки зеленого чаю потрібно не більше 4-8 г сухого листя.

Вміст кофеїну в чашці кави або чаю залежить як від якості використовуваного продукту, так і від методу заварювання. Кава впливає на нервову систему людини швидко, але не надто довго, а ефект від вживання чашки чаю не такий явний, м'яко виражений і розтягнутий за часом. Тому чай краще сприймається організмом, якщо вживати його у нормальному, не концентрованому вигляді.

Схожі статті

Всі ми добре знаємо, що таке американо, еспресо та капучино. Але правду кажучи, це тільки вершина айсберга під назвою кавовий асортимент....
Купуючи в магазині улюблений сорт кави, ми рідко замислюємося про те, чому різні напої відрізняються смаками і як виробники досягають сам...
Якщо ви хочете, щоб кавова якомога довше залишалась ароматною з характерним присмаком, вам необхідно знати, як зберігати к...

Каталог

Наш Адреса:
03142, Київ бульвар Вернадського, 36
Академмістечко
Графік роботи:
Пн-Пт з 9.00 до 18.00
Сб з 10.00-17.00
Нд - вихідний
Залишити замовлення на сайті 24/7
Ми в соціальних мережах:
Контактні телефони

Графік роботи:

Пн-Пт  з 9:00 до 18:00

Сб з 09:00 до 16:00

Нд : вихідний

Заявки на сайті: 24/7

Загальна сума ЕКО допомоги
4 465 грн
0