Кофеїн у каві та чаї
Кофеїн сьогодні використовують у всьому світі. Плюс його в тому, що він швидко може зняти втому, сонливість, збільшуючи цим розумову і фізичну активність, змушуючи при цьому тіло і мозок працювати.
Кофеїн - один з факторів популярності кави, чаю та енергетичних напоїв. Є великий недолік, організм швидко звикає до цього і вже без філіжанки напою не обійтися.
Кофеїн - що це?
З наукової точки зору кофеїн - це алкалоїд пуринового ряду, який за своєю природою є психостимулятором. У звичайному вигляді кофеїн-білий кристалічний порошок, гіркий на смак, не має запаху.
Це природна речовина, яка міститься у 60 рослинах. Він також міститься в багатьох продуктах, таких як: кава, чай, какао, кока-кола, енергетичні напої, шоколад, деякі ліки і це ще далеко не весь список.
Симптоми, коли кофеїну у Вашому організмі вже досить багато:
- Сухість у роті
- Безсониця
- Підвищена тривожність
- Подразливість
- Запаморочення
- Прискорене серцебиття
Дія чаю та кави на організм
Прихильники цих двох напоїв, швидше за все, відразу звернули увагу на різну дію чаю та кави в організмі людини.
Кава бадьорить швидше, але не довго, на відміну від чаю. Це викликано тим, що у листі чаю також міститься речовина танін, яка уповільнює засвоєння кофеїну. Саме тому хоч чай і не викликає прискореного серцебиття та такого вираженого звикання, як кава, але може стати причиною Вашого безсоння.
Чи є кофеїн у чаї та каві?
Кава і чай - це різні гарячі напої, а залежно від сорту, способу обробки і навіть від методу приготування змінюється кількість кофеїну в листі і зернах.
Все ще залежить від розміру чашки, в якому міститься напій. У кожної людини своє уявлення про це. Хтось п'є стандартне еспресо, а хтось великий кухоль чаю.
- Ступінь обсмажування
- Метод приготування
- Натуральність
Якщо говорити про рівень обсмажування зерна, то кількість кофеїну збільшується при підвищенні теплової обробки. Чим світліше зерна, тим менше містять кофеїну. Саме тому еспресо заварюють із темних і сильно обсмажених зерен.
Метод приготування теж відіграє велику роль. Зварений у турці напій буде не таким міцним, ніж пропущений через кавоварку. У кавомашині зерна проходять екстракцію, насичуючи при цьому воду активними речовинами. Кількість кофеїну в чаї залежить від багатьох факторів:
- Якість чайного листа
- Тип приготування
- Сорт та концентрація.
Однозначно можна сказати, що кофеїн присутній у чаї, проте про його кількість можна посперечатися. Велике значення має якість листа та вплив сонячних променів. Для виготовлення беруться кілька груп листя та нирок. Найбільше кофеїну міститься у верхніх листках. Чим нижче листочки, тим менше в них кофеїну.
Приготування теж відіграє велику роль. Чим вище температура води при заварюванні, тим більше кофеїну виходить із напою. Ще один фактор: кількість листя, використаного для приготування однієї порції. Для однієї чашки зеленого чаю потрібно не більше 4-8 г сухого листя.
Вміст кофеїну в чашці кави або чаю залежить як від якості використовуваного продукту, так і від методу заварювання. Кава впливає на нервову систему людини швидко, але не надто довго, а ефект від вживання чашки чаю не такий явний, м'яко виражений і розтягнутий за часом. Тому чай краще сприймається організмом, якщо вживати його у нормальному, не концентрованому вигляді.