ПРИ ЗАМОВЛЕННІ ВІД 1200 ГРН ДОСТАВКА БЕЗКОШТОВНО!!!ПОМЕЛ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ БЕЗКОШТОВНО ПІСЛЯ СПЛАТИ ЗАМОВЛЕННЯ :)
Статті

Як росте кава: від квітки до ароматного зернятка

Как растет кофе: от цветка к ароматному зернышку

Багато хто знає, що кава росте на деревах і кущах. Але не всі усвідомлюють те, що для отримання першого врожаю кавових ягід, потрібно чекати цілих 2 роки. Не всі чули про те, що кавові плоди дозрівають у дуже гарних білих кольорах з ароматом, подібним до жасмину. І далеко не всі знають, що для одного півкілограмового пакування кавового напою потрібно зібрати та обробити врожай цілого дерева. Ці та інші цікаві факти про те, як росте кава, читайте далі.

Кавове дерево – рослина з характером

Виростити кавове дерево не так просто. Воно дуже чутливе до кліматичних умов і часто фермерам доводиться чимало трудитись, щоб дочекатися гарного врожаю. Якщо спробувати розглянути життєвий цикл однієї ягоди кави, можна умовно виділити такі етапи:

► Дозрілу ягоду відбирають для посадки в землю, акуратно відокремлюючи від неї м'якоть.

► Зернятко пророщують. Для цього в ньому знижують рівень вологи, просушуючи, а потім прикопують землею. Через приблизно півтора місяці із землі виростають перші паростки.

► Паростки пересаджують у спеціальні мішечки з добривами: сумішшю землі, гною та кавової шкірки. Кожен мішечок висаджують у землю. Ряди таких перших мініатюрних «дерев» накривають навісом, щоб уберегти від спекотного сонця чи дощу. Цей період триває до 10 місяців.

► Коли паросток піднявся у висоту до півметра, його пересаджують у ґрунт. Роблять це дуже обережно, щоб не зашкодити корінь.

► Через два роки має з'явитися перший урожай, який збільшуватиметься наступні три роки. Ягоди ростуть гронами та мають червоний, іноді майже чорний відтінок. Після трьох років високої врожайності кількість плодів зменшується.

Щоб повторити цикл заново, кожні п'ять років таке дерево кави обрізають до початкових розмірів півметра. Тоді відростає новий стовбур і за два роки на ньому знову виростають ягоди. Повторюють такі цикли не більше ніж 6 разів. Тобто, строк життя кавового дерева становить близько 30 років.

При цьому дуже важливо, щоб і погодні умови, і вологість підходили вибагливій рослині. Для його вирощування вибирають добре дреновану землю, довкола висаджують високі дерева, щоб забезпечити тінь. Ідеальна температура повітря для вирощування – від 17 до 26 градусів. Також дуже важливо зберегти квіти, які з'являються на гілках з початком сезону дощів і живуть не більше 2 діб. Якщо квітки зірвати – плодів не буде.

Де вирощують каву: арабіку, робусту та ліберику

Сьогодні вирощують каву близько 50 країн світу, де плодоносять близько 6 мільярдів кавових дерев на сумарній площі приблизно 4,5 мільйона гектарів. Тому зовсім не дивно, що сучасний ринок пропонує таку різноманітність сортів кави. У кожній країні, у кожному куточку світу його вирощують за різних кліматичних умов, а тому й відтінки смаків у нього – не однакові та інколи навіть несподівано оригінальні.

Головний імпортер кави - Південна Америка. Тут на плантаціях вирощують та збирають половину всього світового врожаю. Далі у рейтингу йде Центральна Америка, а саме Гондурас та Гватемала. Ще далі – Азія, тобто В'єтнам та Індія. І наприкінці – Африка та Індонезія.

Виділяють чотири види кавових рослин:

☘ Арабіка;

☘ Робуста;

☘ Ліберика;

☘ Ексцельса (у промисловості не використовується).

Найбільшим попитом користуються арабіка і робуста , з яких найчастіше виробляють нашу улюблену каву. Напій з арабіки буде більш м'яким і менш міцним, з робусти - насиченішим і міцнішим, трохи навіть грубим. Арабіка дозріває швидше - близько 9 місяців, робуста потребує більш тривалого терміну - до 11 місяців. Робуста вважається менш примхливим сортом, але при цьому самостійно її майже ніколи не використовують лише в суміші з іншими сортами.Тим часом арабіка пропонується і як окремий сорт, у поєднанні із зернами інших видів.

Також існує третій сорт - ліберика, але його використовують лише у складі сумішей.

Щоб розібратися при купівлі, яка саме кава перед вами, варто уважно прочитати назву. Зазвичай перша складова – це регіон зростання зерен, а друга – вид рослини. Також у світі є п'ять унікальних сортів, відомих під назвами "Кона", "Ямайка Блю Маунтін", Галапагоська кава, "Ефіопія Іргачіф" та "Жовтий бурбон".

Каталог

Наш Адреса:
03142, Київ бульвар Вернадського, 36
Академмістечко
Графік роботи:
Пн-Пт з 9.00 до 18.00
Сб з 10.00-17.00
Нд - вихідний
Залишити замовлення на сайті 24/7
Ми в соціальних мережах:
Контактні телефони

Графік роботи:

Пн-Пт  з 9:00 до 18:00

Сб з 09:00 до 16:00

Нд : вихідний

Заявки на сайті: 24/7

Загальна сума ЕКО допомоги
4 465 грн
0